Податківці заявили про численні порушення при продажу товарів через маркетплейси та Instagram

instagram

Державна податкова служба в ході проведених протягом вересня — жовтня перевірок виявила численні випадки провадження господарської діяльності з використанням соцмереж без державної реєстрації, а також факти реалізації товарів інтернет-магазинами без застосування РРО/ПРРО.

Як повідомляє пресслужба ДПС, у тому числі йдеться про реалізацію товарів через Facebook та Instagram.

"Враховуючи, що на сьогодні соціальні мережі Facebook, Instagram та інші інтернет-майданчики стали бізнес-платформами з потужними маркетинговими інструментами, якими користуються громадяни для дистанційного продажу товарів або надання послуг, ДПС на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на доступних сайтах, інтернет-майданчиках, платформах та встановлюються факти щодо систематичного здійснення інтернет-торгівлі громадянами, які здійснюють підприємницьку діяльність без державної реєстрації як суб’єкта господарювання та без фіскалізації розрахунків", – йдеться у повідомленні.

З огляду на це Державна податкова служба України нагадує громадянам про необхідність реєстрації суб’єктами господарювання у випадку здійснення системної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг), а платникам податків, які здійснюють діяльність за допомогою інтернет магазинів, – про необхідність застосування РРО/ПРРО та видачі відповідних розрахункових документів.

Податківці зазначають, що за останні два місці встановлено численні випадки провадження господарської діяльності без державної реєстрації та факти реалізації товарів інтернет-магазинами без застосування РРО/ПРРО:

Зокрема:

  • на Київщині податківці виявили порушення при оплаті косметичних виробів фізособою-підприємцем на платформі Prom.ua через сервіс переказу коштів LiqPay без застосування реєстратора розрахункових операцій та видачі чека.
  • у Хмельницькій області зафіксовано 8 фактів ведення господарської діяльності через мережу Інтернет без реєстрації та сплати податків, порушників оштрафовано.
  • у Києві виявлено інтернет-магазин, в якому торгівля мобільними телефонами та електронними гаджетами торгової марки "Apple" здійснювалася без застосування РРО/ПРРО та видачі відповідних розрахункових документів;
  • на Хмельниччині встановлено факти зайняття господарською діяльністю через мережу Інтернет без державної реєстрації фізичною особою-підприємцем.

"Одночасно нагадуємо, що за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф до 85 тисяч гривень з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення", – наголошується у повідомленні.

У ДПС додали, що у разі неможливості встановлення осіб (суб’єкта господарювання) та адрес, з яких здійснюється відвантаження товарів, ГУ ДПС співпрацює з представниками Національної поліції, які в свою чергу можуть "вжити відповідні заходи по боротьбі з незаконною господарською діяльністю шляхом вилучення з обігу незаконної продукції".

Автор: Михайло Орлюк