Мер Полтави витратив на прибирання свого маєтку 270 тис. грн з міського бюджету

Міський голова Полтави оформив свою кухарку та прибиральницю як працівниць комунальної організації, яким платили по 15 тис. грн на місяць із бюджету міста.

Полтавське райуправління поліції продовжує розслідування справи фіктивного працевлаштування в «Інститут розвитку міста» двох жінок, які натомість прибирали маєток і квартиру міського голови. Як з’ясували правоохоронці, за 9 місяців таких особистих послуг з бюджету Полтави було витрачено 266,4 тис. грн. Про це «Полтавщині» стало відомо з реєстру судових рішень.

Згідно з матеріалами справи, директорка КО «Інститут розвитку міста» Тетяна Татаріна оформила співробітницями закладу двох жінок, які жодного дня на роботі не з’являлися. Втім, відомості до табелів обліку робочого часу цих співробітниць вносили і бухгалтери їх підписували. Це дало підстави для нарахування жінкам зарплат.

За підрахунками слідчих, за три квартали 2021 року кожній з них нарахували по 133197 грн. Тобто зарплата жінок складала 14,8 тис. грн на місяць. Оскільки «ІРМ» — це комунальна організація, засновником якої є Полтавська міськрада, її діяльність оплачується з міського бюджету. Тобто за 9 місяців на послуги двох «мертвих душ» платники податків витратили 266394 грн.

Ці кошти, за версією слідства, пішли на те, щоби поратися у помешканнях міського голови Полтави Олександра Мамая. Як з’ясували правоохоронці, замість виконання обов’язків в «ІРМ», дві його співробітниці виконували функції домогосподарок та прибиральниць у будинку, де живе Олександр Мамай, і двоповерховій квартирі, що належить особі, з якою Мамай переписувався щодо прибирання. Жінки працювали у цих помешканнях кухарками та прибиральницями.

Провадження по цій справі Відділ поліції № 1 Полтавського райуправління ГУ НП в Полтавській області відкрив у грудні 2021 року. Слідчі закидають посадовцям зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 ККУ).

В рамках цього розслідування у квітні 2022-го у міськраді, у «ІРМ» та помешканні міського голови провели обшуки. У результаті правоохоронці вилучили щонайменше два iPhone, які містили переписку щодо послуг домогосподарок, а також відеозаписи їх відвідування помешкань мера, системний блок, смартфон Samsung, банківські картки, флешки та ювілейну медаль РФ «65 лет победы. 1945 — 2010» з георгіївською стрічкою. Також на допит викликалася головна бухгалтерка «Інституту розвитку міста».

При цьому, Олександру Мамаю не сподобалося, що слідчі дії проводилися тоді, коли його діти перебували у цих помешканнях, і він пригрозив правоохоронцям «бійнею».

Упродовж травня та червня адвокати міського голови Денис Репало, Владислав Пожидаєв та Олександр Ковжога домоглися повернення усього вилученого та арештованого після обшуків майна. Судячи з опублікованих документів, жодна особа поки не отримала повідомлення про підозру по цій справі. У разі, якщо слідчим вдасться довести чиюсь провину, посадовцям може загрожувати до 6 років ув’язнення, зі штрафом — до 17 тис. грн.